Porsche s novým rekordem v počtu dodaných vozů

Stuttgartský výrobce sportovních vozů má za sebou velmi úspěšný rok. Společnost Porsche AG dodala v roce 2018 na celém světě 256 255 vozidel, a dosáhla tak historicky nejlepšího výsledku. Nárůst oproti dosavadnímu rekordu z předchozího roku činí čtyři procenta. Mezi modelovými řadami dosáhla nejvyššího procentního nárůstu Panamera se zvýšením o 38 procent na 38 443 dodaných vozů. Dvouciferným růstem se může pochlubit také 911. Navzdory generační obměně „devětsetjedenáctky“ vzrostl počet dodaných vozů o deset procent na 35 573 vozidel.

Výrobce sportovních vozů dosáhl v roce 2018 výrazného nárůstu

„Porsche 911 vyvolává ještě větší fascinaci než dříve,“ říká Detlev von Platen, člen představenstva společnosti Porsche AG, odpovědný za prodej a marketing. „Přestože na konci roku oslavila na autosalonu v Los Angeles světovou premiéru nová generace modelu 911, nadchl náš ikonický sportovní vůz v roce 2018 ještě více zákazníků než v předchozím roce.“ Z hlediska objemu prodeje nejúspěšnějším modelem je i nadále Macan s 86 031 vozidly před modelem Cayenne se 71 458 vozidly.

Čína byla znovu největším jednotlivým trhem

Největší počet vozidel byl i v roce 2018 dodán na čínský trh. Nárůst v Číně dosáhl dvanácti procent na 80 108 vozů. Na druhém místě jsou i nadále USA se zvýšením o tři procenta na 57 202 vozidel. Počet dodaných vozidel v Evropě byl mírně pod úrovní předchozího roku. „V Evropě jsme se ve čtvrtém čtvrtletí 2018 potýkali s velkými výzvami v souvislosti s přechodem na nový zkušební cyklus WLTP a filtr pevných částic pro zážehové motory. Tyto skutečnosti ovlivní naše výsledky ještě i v první polovině roku 2019. Od února 2018 navíc nemáme v nabídce již žádné modely poháněné vznětovými motory,“ říká Detlev von Platen.

PORSCHE AG

Počet dodaných vozů

leden – prosinec

Rozdíl (%)

Svět

+4 %

Evropa

-4 %

Německo

-3 %

Amerika

+4 %

USA

+3 %

Asijsko-pacifická oblast, Afrika a Střední východ

+10 %

Čína

+12 %

Fotografie jsou k dispozici na portálu Porsche Newsroom (http://newsroom.porsche.de), pro novináře také v tiskové databázi Porsche (https://presse.porsche.de).